На манипулацијата ѝ се куси изворите: Дали Груевски во 2009 беше жртва на измама?

Пишува Жарко Трајаноски, м-р по човекови права

Текстот е достапен и на албански јазик: Si raportuan mediumet për raportin e “Raportuesve pa kufinj”? (2)

Kako izvestuvaa mediumite za Reporteri bez granici 2

Обидот на владината агенција „МИА“ да го забошоти падот на слободата на печатот во Македонија заврши неславно (види „Мама МИА: врамување без срамување“). Неетичкиот пристап предизвика огорчени реакции, кои придонесоа за актуелизирање на темата за неетичкото новинарство и владината пропаганда. Прочитај повеќе

Пишува проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права

Текстот е достапен и на албански јазик: (Jo) aktivizmi medial

Медиумски (не) активизам

Медиумите имаат огромна улога во промоцијата и заштитата на човековите права. Посебно значење има поддршката која медиумите можат да ја дадат во заштитата на правата на ранливите групи (сите оние кои се надвор од центрите на моќта, кои се изложени на посебни видови насилство, кои во општествено понеповолна положба и кои се дискриминирани). Или би требало да имаат. Прочитај повеќе

Мама МИА: врамување без срамување

Пишува Жарко Трајаноски, м-р по човекови права

Текстот е достапен и на албански јазик: Si raportuan mediumet për raportin e “Raportuesve pa kufinj”? (1)

Како известуваа медиумите за извештајот на „Репортери без граници“? (1)

 

„I’ve been cheated by you since I don’t know when…“ („Mamma Mia“, Abba)

Како известуваа медиумите за последното рангирање на „Репортери без граници? Пред да го поставиме прашањето дали имаше неетичко известување, да видиме што ни сугерира компаративната анализа на медиумските наслови за рангирањето на „Репортери без граници“ од 2009-та и од 2013-та.

Прочитај повеќе

Пишува проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права

Текстот е достапен и на албански јазик: Mediumet për aktgjykimet e Gjykatës evropiane për të drejtat e njeriut

mediumite-za-presudite-na-evropskiot-sud-za-chovekovi-prava

Една од улогите на медиумите во развиените демократски држави е да бидат контролори на власта од аспект на почитувањето и заштитата на човековите права. Значаен аспект на оваа контрола претставува известувањето за пресудите/одлуките на Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) воопшто и посебно оние ко се однесуваат на Република Македонија. Прочитај повеќе

Пишува Жарко Трајаноски, м-р по човекови права

Текстот е достапен и на албански јазик: Privatësia seksuale kundrejt interesit publik

seksualnata-privatnost-nasproti-javniot-interesДали новинарите можат да собираат податоци за сексуалната ориентација на други новинари и да објавуваат листи со новинари-хомосексуалци? Прочитај повеќе

Next Page →