Ова е пример за информација, во која она што го има во излогот (насловот), го нема во продавницата (текстот). Иако насловот најавува дека „Грците се жалат на реакциите во Македонија за писмото од Самарас“, во текстот само нејасно и нецелосно се цитираат реакциите кои од Македонија се пренесени во грчкиот печат. Во нив, пак, освен известувачка сувопарност, не преовладува никакво „жалење“, како што се тврди во текстот. Прочитај повеќе

Сферата на интернет медиумите во Македонија е хаотична – тоа е факт. Како што е хаотична со кои било вид на медиуми во Македонија, де.

Уште на почеток, тоа не значи дека ни треба нов закон. Тоа значи дека треба да се почитуваат постојните пишани и непишани закони кои очигледно дека ако за некои важат, а за други не, на крај не важат за никој.

Пишува: Зоран Ричлиев

 

374454_10151753391699761_707941106_n

фото: sxc.hu/@rps115 (royalty free)

 

Прочитај повеќе

Photo Kate sklop 003 final

 

Откриено дувло на наркомани или сокривање на негрижата на станарите за хигиената? Ваква е дилемата што ја наметнува прилогот, во кој се дадени многу категорични заклучоци без понудена аргументација. Прилогот не дава одговор на основните прашања, кои читателот или гледачот реално ги очекува. Прочитај повеќе

Sekjerinska-na-Vimbldon

Класичен пример за тенденциозен медиумски атак врз одредена личност е текстот со наслов „Радмила Шеќеринска на Вимблдон“. Написот е полн со шпекулации, контрадикторности и невистини. Единствената причина за објава на написот е да се оцрни личноста нагласена во насловот на текстот. Прочитај повеќе

Текстот што е предмет на рецензија требало да е вест, но на крај се претворил во текст која не ги содржи сите барани елементи за овој жанр. Веста во случајов е употребена како вовед за коментар, при што на крај се добива микс од два жанра, во која недостасуваат многу елементи за да бидат исполнети барем минимум новинарски стандарди. Прочитај повеќе

Next Page →