Faten kumanovcanec maxim

Оваа вест се обидува да ни соопшти дека некој 36 годишен  И.К. од Куманово заработил кривична пријава, бидејќи е фатен во риболов и кај него се пронајдени 7 килограми и 360 грама риба. Прочитај повеќе

ALFA-TV-2013-09-25 crop resize

Читањето на текстот не дозволува да се дознае дали актерот Кирил Поп Христов е сѐ уште во притвор или, пак, бил пренесен во болница со нарушена здравствена состојба. Според текстот, болнички и судски извори велат дека тој е во болница, додека семејството тврди дека тоа не е точно. Наводите на семејството се наведени подолу во текстот чија цел е очигледно да го натера читателот да верува дека актерот е во болница, но не ја открива вистината за настанот. Прочитај повеќе

Загрижувачки е фактот (…) што новинарите ретко се обидуваат да ги преиспитаат полициските извештаи во кои корисниците на дрога и сексуалните работници се претставуваат како криминалци, дури и кога тие бараат заштита токму од страна на полицијата во случаи на повреда на нивните права.

Пишува: Зоран Бојаровски

Еден од првите големи чекори што треба да го направат новинарите е да се сообразат на новиот и соодветниот речник и говор кога станува збор за сексуалната работа, сексуалните работнички и работници и за активностите кои произлегуваат од нивната работа. Прочитај повеќе

Оваа новинарска лекција покажува како со помош на Гугл, Архивата на Тајм.мк и archive.org  може да се видат содржини кои веќе не се достапни на веб-сајтовите каде што биле првобитно објавени.

arhiva

 

Пишува: Филип Стојановски, информатичар, програмски координатор во Фондацијата Метаморфозис Прочитај повеќе

 Клеопатра-ја-предвиде-смртта-на-Дуле-Либертас foto 001

Дали може да се поврзе тоа што не се поврзува? Може ли врската да е природна и да им дава нова димензија на две неповрзливи работи. Ако не е таква врската, тогаш сте поврзале нешто што не се поврзува и добивате мутант. Таков мутант од новинарски текст, или новинарски текст без врска, е токму овој. Прочитај повеќе

← Previous PageNext Page →