Овој напис го има и на: Албански

Ова е најубавата вест за денеска Press24-crop-resize-gore

 На една вообичаена, сосема регуларна сервисна информација која се однесува на временската прогноза ѝ се дава сосема невообичаен, претерувачки наслов кој не само што покажува став на авторот кон темата и е субјективен, туку и не соодветствува воопшто со содржината на текстот. Со други зборови, доколку едно нешто за некого е најубавата вест во денот, за друг тоа не е, а читателот самиот треба да донесе суд. Со датумот на објавување на текстот коинцидира и верскиот празник Велигден, па се наметнува и прашањето дали читателот од христијанска вероисповед нема да помисли дека станува збор за објава поврзана со Христовото Воскресение.

Ова е најубавата вест за денеска Press24-crop-sizeЛинк до оригиналниот напис:  Ова е најубавата вест за денеска

Датум и време на објавување: 20.04.2014, 9:12

Датум на рецензирање: 21.04.2014

Рецензент: Мирослава Бурнс

Вистинитоста не може да се анализира во ситуација кога насловот не е компатибилен и е крајно субјективен. Тој остава впечаток на сензационализам. Неспорна е неговата креативност, но притоа тој воопшто не упатува на содржината на која се однесува. Особено што временската прогноза содржи информации и за сонце и за облаци и за дожд, па не е јасно што од тоа е најубавата вест во денот. Неспорно е дека информацијата е добиена од официјална институција, па оттука содржината на самиот текст е точна. Овој текст има функција да биде информативен и затоа толковниот наслов не му прилега. Тој е претерувачки.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВистинитост

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИзвори на информации

се подразбира дека е УХМР

анонимни

релевантни

1 извор

infoVistinitostСодржајност

сеопфатнo

нема прикриени информации

infoVistinitostПристрасност

не аплиактивно

infoVistinitostКоментирање

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПлагијат

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКвалитет на насловот

дезинформира

креативен

сензационален

несоодветен

нејасен

infoVistinitostФотографија

има

соодветна

ни манипулира ни информира – ставена е само како илустрација

infoVistinitostГовор на омраза

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУреден за веб

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Коментари

Коментарите ќе бидат модерирани според правилата за коментирање и нема да се толерираат навреди, клевети или говор на омраза.

Одговори