Овој напис го има и на: Албански24-098765-098700-crop-resize

Уште еден, по којзнае кој пат по ред, текст за ситуацијата во опозицијата опсервиран од окото на острите набљудувачи на СДСМ-овските состојби. По низата написи за судирот меѓу актуелниот и претходниот лидер и како дека тоа ќе доведе до поделби и пропаст на партијата, ненадејната средба меѓу двајцата политичари по партискиот конгрес натера цела „чета“ медиуми, вклучувајќи го и оној каде е објавен текстот кој е предмет на резензија, да го променат курсот во нивните „анализи“. Сега, пак, се тера „старата песна“ дека Б.Ц. го контролира З.З. Самиот факт дека по нивниот состанок веднаш „в строј“ се наредија речиси десетина телевизии, весници и портали доволно покажува дека станува збор за своевиден универзален костум кој има повеќе политички, отколку реален новинарски штоф. Прочитај повеќе

Овој напис го има и на: Албанскиnova-makedonija-nepustanjeto-crop-resize

Казната од 20 илјади евра што ја доби ТВ Телма заради недоволна присутност на народната музика на нивната програма ја подигна и онака високата температура на релација власт – медиуми. Навистина, во т.н. провладини медиуми немаше реакција, како по обичај, кога се работи за потези на власта (поаѓаме од тоа дека и во Агенцијата за медиуми, нели, доминира таа „гласачка структура“) но одгласи имаше во оние независните. Исклучок од таа „шема“ е текстот во Нова Македонија, кој е правен постудиозно и заслужува респект заради приодот и користењето на повеќе извори. Тој е и добар пример за помладите колеги за структурното развивање на темата и за претворањето на нејасното и заплетканото во едноставно и лесно за лично проценување на целиот случај, без да се користи коментирањето (заклучувањето) од страна на авторот. Прочитај повеќе

„Зимско чудо - Галичник без снег“ - репортажа на Утрински весник (рецензирано овде)

„Зимско чудо – Галичник без снег“ – репортажа на Утрински весник (рецензирано овде)

Репортажата е плод на новинарската инспирација која најчесто доаѓа од почетната, основната новинарска форма, вест или информација. Ако имаме вест и ако новинарот со сите свои сетила ја доживее, ја почувствува и знае од неа да извлече повеќе, може да се впушти во авантура од неа да направи репортажа.

Пишува: Александар Писарев

Репортажата е најубавата но воедно и најсложената новинарска форма во која настанот се прикажува низ приказната. Бара сериозна подготовка, многу труд, учество во настанот,  забележување на сите детали, енциклопедиско знаење… ја сместуваат во паракнижевност, таа е личен печат на новинарот според кој и без потпис  читателите го препознаваат неговиот стил. Прочитај повеќе

Овој напис го има и на: Албански

netpress_com_mk_na-bihakjka-sredba-zaev-crvenkovski-crop-resize

Интонацијата, конструкцијата и начинот на кој е пласирана оваа вест од десет реда оставаат впечаток на силна тенденциозност. Ова особено се забележува во насловот кој содржи една прилилчно наредлива нота  кон лидерот на социјалдемократите, при што тој е оквалификуван како „инструмент на Црвенковски“! Прочитај повеќе

Овој напис го има и на: Албански

Gorce-Petrov-Republika-09876-009988-crop-resize

Деновите за време на случувањата во Ѓорче Петров се изнапишаа многу текстови, при што некои од нив имаа намера да ги напаѓаат опонентите, пред сѐ, политички, дека тие се виновни за немилите случувања. Е, ова е баш таков текст, кој наликува на коментар, наликува на колумна (иако според новинарски правила не се тоа), но се ставени во рубрика Македонија. Затоа и денеска е тука на рецензија. Прочитај повеќе

← Previous PageNext Page →