06252014-Aktuelno-Stounhend-crop-resize

Во светот, кој денес претставува глобално село кога е во прашање пристапот и користењето на информациите, едно е да ја користите таа привилегија и можност за да бидете први, ексклузивни, интересни, но мора да бидете свесни дека рака подрака со овие привилегии оди и одговорноста тие информации да бидат точни. Значи, мора да се проверат, и уште еднаш да се проверат, па дури потоа да се објават. Прочитај повеќе

Околу 30 отсто од џихадистите на ИДИЛ инфицирани со СИДА   Бриф-crop-resize

Точно е дека сунитската терористичка организација ИСИС (анг.: Исламска држава на Ирак и Сирија или ИДИЛ – Исламска држава на Ирак и Левантот), која, покрај тоа што држи големи територии во Сирија, како резултат на тамошната граѓанска војна, и која деновиве освои половина од територијата на Ирак, е злосторничка и безмилосна, која практикува сечење на главите на противниците, како и масовни стрелања на затворениците, но точно е и дека оваа вест нема никаква врска со вистината. Прочитај повеќе

plotna 007-final-600dpi

Од медиумско-партиската пропагандна хајка против „соросоидите“ можеме да извлечеме мноштво примери за „патриотски“ говор кој има намера да поттикне омраза кон невладини организации и активисти кои отворено ги критикуваат властите.

(Кон првиот дел од анализата: Омраза кон внатрешните „непријатели“)

Пишува: Жарко Трајаноски, магистер по човекови права Прочитај повеќе

Портрет на лидерот на екстремистичката и терористичка милитантна организација ИСИС, Абу Бакр ал-Багдади. Фото: Тhierry Ehrmann, јуни 2014

Портрет на лидерот на екстремистичката и терористичка милитантна организација ИСИС, Абу Бакр ал-Багдади. Фото: Тhierry Ehrmann, јуни 2014

Презентирањето на изјави без притоа да се провери нивната веродостојност е, исто така, сериозен проблем, кој мора да биде земен предвид во оваа анализа. Дел од медиумите го согледале ова, па со резерва ги пренесуваат информациите дека борците на ИСИС не познаваат граници, односно дека по освојувањето на Ирак ќе продолжат кон Јордан и Либан. Таа „резерва“ е преку пренесување на ставови на експерти и официјални лица од овие земји околу оспособеноста на нивните земји да се спротивствават на напливот на терористи и радикални групи.

Пишува: Доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право

Прочитај повеќе

За пет пијачки во Скопје ќе платите како за една во Осло-crop-resize Проблемот со овој напис е насловот. Би било одлично статистичките податоци да можат вака лесно да се толкуваат и од од цели категории на цени да може да се извлечат компаративните цени на „пијачките“, како што се вели во насловот, ама тоа не е така. Друг проблем е преголемата оптовареност на целиот текст со бројки. Прочитај повеќе

← Previous PageNext Page →