fd-09876-098-crop-resize

Наместо да се даде влез во текстот, да се извести за настанот за кој се пишува и да се одговори барем на некои од петте новинарски прашања, за читателот да ја добие основната информација околу тоа што се случило, пред нас се наоѓа конфузен почеток на текстот, во кој ништо не е јасно. Тоа и не е најголемиот проблем, имајќи предвид дека насловот наместо да биде фактички е во прашална форма. Прочитај повеќе

 

26-09876-098-crop-resize

Станува збор за крајно измешан производ. Обидот бил да се искомбинираат два настана во еден текст, но тоа е направено дилетантски, со елементарни грешки во конструирањето на содржината, со исклучително лошо поврзување на одредени сегменти од написот, а притоа пласирани се информации кои во суштина не се вистинити. Прочитај повеќе

25-098765-098-crop-resize

Имаме фото-вест со многу кус текст, но со сериозно изместено тежиште. Ова го велиме од причина што се сакало да се докаже некаква поента преку крајно извитоперен новинарски пристап. Очигледно намерата била да се „наштети“ на родителот преку објавување и саркастично „збогатување“ на информацијата каде се одмора неговото дете. Народски кажано: „Ако не можеш по магарето, удри по самарот“. Ова, секако, е неприфатливо новинарство. Прочитај повеќе

Универзитетот Гоце Делчев во Штип. Фото: Vostip.mk, 2014

Универзитетот Гоце Делчев во Штип. Фото: Vostip.mk, 2014

Синдикатот на новинарите во своето четиригодишно постоење сведочи за десетици случаи на флагрантни кршења на професионалните, работни и човекови права во кои жртвите решаваат да одмолчат за следните им газди да не ги оценат како проблематични, па да не можат да се вработат.

Пишува: Тамара Чаусидис  Прочитај повеќе

Analiticari_nisto_loso_raj-crop-resize

Ако Македонија стане зона на оф-шор банкарство, кај нас би се отвориле нови работни места за правници и економисти, сметководители и слични професии кои би давале услуги на тој сектор. Значи со предлогот на Владата низ уставни измени да се формираат слободни економски зони, се вели во овој напис, кој се повикува на аналитичари, со што во голема мерка би се решил проблемот со прекубројните кадри од економските правните факултети. И уште во стартот ве удира шок – дали сме ние првите или можеби десеттите во светот кои без реперкусии сме се соочиле со некакво „еурека“ во атарот на финансиската власт, која во рамките на своите активности се сеќава на уште едно спасоносно решение за нашата економија без да се наруши рејтингот на македонската економија во светски рамки. Прочитај повеќе

← Previous PageNext Page →