Colt M1911A1, калибар 0.45 инчи (12,7 мм) од Втората светска војна. Фото: Auraelius, 2004 година

 

Кога веќе се известува за ваквите појави, кои, рака на срце, се дел од нашето секојдневие и не треба да се игнорираат, потребно е покрај информацијата преземена од билтенот на МВР, или пресот на портпаролот на полициската станица каде се случил немилиот настан, да се посвети поголемо внимание на социолошките аспекти.

 

Пишува: Доц. д-р Светлана Вељановскадоктор по меѓународно право
Прочитај повеќе

Овој напис го има и на: АлбанскиОвој скопјанец навистина си го сака автомобилот-crop-resize

Кога една фотографија, објавена на Фејсбук, повремено ќе се рециклира и од неа ќе се прават постојано „нови и нови“ вести, тешко дека може да зборуваме за новинарство. Башка што Фејсбук стана најголем извор на информации, кои веднаш се објавуваат како вести без никаква доработка или било какви дополнителни елементи. Оваа фото-вест, инаку, најде место во речиси сите медиуми, од печатени до електронски. И, секако, кај ниту една нема извор, нема причина, нема зошто, кога, како и што.

Прочитај повеќе

Zosto Gruevski i Vladata ne se vinovni za slabata ekonomija-crop-resize

Во целиот овој текст е изместен контекстот. Не станува збор вадење од контекст на нечија изјава, како што тоа понекогаш се прави, туку станува збор за цел еден напис, кој е земен и ставен во сосема погрешен контекст. И тоа не еден погрешен контекст, туку неколку. Како може еден напис, кој е со една одредена проблематика и се однесува на одредени земји, да дури и други континенти (сигурно не на европскиот), целиот да се земе и да се смести во сосема друг контекст кој нема врска со земјата со која се сака да се поврзе (Македонија), ниту со нејзината власт (актуелната македонска влада), ниту, пак, можат да се влечат паралели меѓу Боцвана и Македонија, а токму тоа и се прави. Просто да се изначуди човек.

Прочитај повеќе

 

22-097-090987-crop-resize

Упс, артилериска или рачна граната?! – Искрено да кажам, незнам што ќе да е. Едно се зборува во текстот, а друго се приложува во фотографијата. Како и да е бомба е, ама промашена.

Прочитај повеќе

Фото портрет на Кочо Рацин. Снимено во атеље во Велес како подарок од пријател. Фото: Д. Манушевиќ, 1927. Извор: Архив на МАНУ.

 

Медиумите  во Македонија постојано се занимаваат со неколку теми кои никогаш нема да се разјаснат, осветлат или реализираат. Меѓутоа, за нив упорно се пишува

 

Пишува: Александар Шољаковски

Прочитај повеќе

← Previous PageNext Page →