ujh-09876-098-crop-resize

 

Преку изјави на тројца анонимни студенти, непотпишаниот автор се труди да создаде слика дека тие се претставници на повеќето стотици кои се противат на навдорешната евалуација на државата на квалитетот на високото образование. Сосема се игнорира фактот што треба да се претстават различните мислења на темата, односно не се внесени ставовите на „Студентски пленум“.

Прочитај повеќе

qaa-099876-0980-crop-resize

 

Авторот на оваа рецензија трие очи од чудење. Пред нас се наоѓа текст во кој се одумрени професионалните стандарди, почнувајќи со тоа што е „вест-вредно“, па завршувајќи со неговата цел да дискредитира, да омаловажи, да навреди и да направи сензација. Политиката го затрула ова четиво со малициозност, но и со користење сомнителни „новинарски“ техники на прибирање „информации“ – седење во кафуле, шпиунирање кој што пие, кој плаќа и преточување на ова во дваесет реда неаргументирани коментари.

Прочитај повеќе

studenti-stip-crop-resize

 

Овој текст од почеток до крај манипулира со јавноста. Имено, тој за протестите на студентите во Штип тврди дека голем дел од нив биле подружувачи на најголемата опозициска партија СДСМ. Со тоа, всушност, се изместува главната поента на настанот, а тоа е дека студентите протестираа против воведувањето есктерно оценување, кое како проект го најави Владата на Република Македонија. Притоа, во текстот воопшто не е споменато дека ова е втор протест на студентите по оној од 17 ноември во Скопје. Вака само се изместува приказната и се дава погрешна слика за тоа која е вистинската намера и што е веста. Секако дека веста е оти имало протест на студенти кои се против екстерно оценување. А сè ова што е напишано тука е невистинито, неточно, непроверено, несодржајно, манипулира… Затоа и овој текст е денеска тука за рецензија.

Прочитај повеќе

FireShot-Capture-КАНАЛ-5-Телевизија-http___kanal5.mk_vesti_detail_asp_ID53818-crop-resize

 

Дежурната теза за новинари и за опозиционери-предавници во текстот кој го рецензираме изгледа како да е истретирана „во ракавици“. „Некои политичари“, „одредени новинари, аналитичари“ – ова е адресата на која се упатени сериозните обвинувања дека тие работат во корелација со грчките власти и на тој начин ѝ наштетуваат на Македонија.

Сè во овој текст и ТВ-прилог е проблематично: нема извори, но има произволни квалификации, отворена пристрасност, коментирање маскирано во информативна обланда и очигледен мотив за дискредитација на неистомисленици на власта. За „вината“ – предавство, како докази се „нудат“ изјавите на овие лица, кои зборуваат за недостигот од демократија во Македонија, неслободни медиуми, потребата од ограничување и контрола на политичката власт, споредени со изјавата на грчкиот министер за внатрешни работи Евангелос Венизелос, кој во својата изјава за Македонија, исто така вели дека вистинскиот проблем на нашата земја бил „внатрешен и институционален, проблем на демократијата и почитувањето на владеењето на правото“.

Прочитај повеќе

Студентски пленум не постои Студентски пленум е СДММ-crop-resize

 

Школски пример за пропаганда и спин. Во текстот, по кој знае кој пат, се издвојуваат и се етикетираат граѓани врз основа на политичко убедување, на начин што се лоцираат во огромна група од повеќе стотици студенти и ним им се префрла товарот на организацијата. Целта е едноставна, да се делегитимираат протестите и да се поврзат со опозицијата. На протест во кој учествуваа повеќе стотици студенти и нивните професори, сосема е очекувано да има симпатизери и припадници на сите политички партии. Но, во текстот се издвојуваат само опозициските.

Прочитај повеќе

← Previous PageNext Page →