Со државниот испит се руши комодитетот на професорите   NetPress - cop-resize

 

Пред нас е манипулативна медиумска содржина, која се пресметува со дел од академската заедница затоа што јавно се спротивстави на новите законски измени во високото образование. Текстот се појави еден ден по формирањето на „Професорски пленум“ (кој даде поддршка на студентскиот протест на 26 декември 2014 година) и откако Ректорската управа на Универзитетот „Свети  Кирил и Методиј“ едногласно побара повлекување на измените на Законот за високо образование.

Во него преку класичен спин, незадоволството на професорите поради тоа што „реформите во високото образование се прават без нивна консултација и без јавна расправа“,  се претставува како револт поради „нарушениот комодитет“. Што, несомнено, има цел да ја изврти приказната со државниот испит во сосема друг правец.

Прочитај повеќе

12302014-MIA-Drz-Ispit-crop-resize

[Рецензија: Ѓорѓиевски: Државниот испит ќе помогне за продуцирање квалитетни кадри]

Да не беше смешно, ќе беше трагично. Или обратно – сеедно. Во преголемата желба за додворување на промоторите на новите реформи во високото образование, односно во желбата да се афирмира една крајно контрадикторна новина, се пласира медиумска содржина која целосно ја промашува целта.

Од приложеното се гледа дека овој менаџер од реалниот сектор зборува за придобивките на практичната настава која студентите треба да ја посетуваат за време на студиите, а не за државниот испит. Написот го игнорира тоа и си ја тера својата агенда – да го афирмира и брани проектот „државен испит“.

Прочитај повеќе

Проектот „Купи куќа  купи стан“ добива на интензитет   Република Online-crop-resize

 

Еден од најтаинствените проекти на актуелната власт, „Купи куќа, купи стан“, постојано го влече со себе парадоксот „да не ги открива нозете“, иако постојано е во центарот на вниманието. И сега, кога пред Нова година се организираа јавни манифестации по повод оваа акција, некои и во големите трговски центри, нам сè уште не ни е јасно – успеа ли оваа акција во остварувањето на својата цел и кога ќе ги дознаеме сите релевантни бројки?

Прочитај повеќе

rudarstvo-0987-09800-crop-resize

 

Дефиницијата на успехот не мора да е филозофско прашање. Тоа најдобро го знаат економистите, кои, за да го дефинираат, се потпираат на „здрави аргументи“. Тоа се, пред сè, бројките. Во случајот имаме обид да се најде предновогодишпна стопанска пофалница, која треба да нè вклопи во општиот амбиент на самореклами кои се обидува да ги шири околу себе владината екипа. Оваа агенциска вест од рударскиот сектор е веројатно и затоа масовно преземана, ама во неа се избришани темните настани, кои ги имаше и тоа токму во овој сегмент на економијата, а како поддршка на тезата не се нудат некои недвосмислени бројки.

Прочитај повеќе

КАНАЛ-5-Телевизија-http___kanal5.com_.mk_vesti_detail.asp_ID57288-crop-resize

 

Станува сбор за наменски скроен материјал, кој преку класичен спин ја турка тезата дека бизнис-заедницата во државата има позитивен однос кон предлогот за државен испит на факултетите. И, ваквата манипулативна порака на читателите им се соопштува со самиот наслов: „Бизнисмените бараат квалитетен и образован кадар“. Но,  кои се бизнисмените кои излегле со вакво барање? Прилогот, сепак, не нуди одговор на ова прашање.

Прочитај повеќе

Next Page →