Добро… Зошто?

Објавено во: Рецензии | Коментирај | Читања

180

Овој напис го има и на: АлбанскиAleksandar Kriva Palanka - 0987-098

 

[Рецензија на објавата: ФОТО: Прочитајте како Александар од Крива Паланка и врати на неверната девојка]

 

Несериозна копирана објава, полна со вулгарности на кои не им е место во новинарски текст, па макар и биле во форма на цитат или, во случајов, фотографија. Разговорот е препишан и преведен на македонски од странски блог, со што Александар од Крива Паланка веројатно не постои или воопшто не разговарал со овие зборови.  Објавата не го одговара клучното прашање кое треба да си го постави секој новинар пред да објави информација – па што? Во овој случај: па што ако двајца полемизирале или се расправале на социјалните мрежи? Со сигурност може да се каже дека не се ни први, ниту, пак, последни. Мора ли да се лаже публиката за собирање кликнувања или гледачи?

Прочитај повеќе

01272015-Republika-KatoSoro-crop-resize-002-final

(Рецензија на текстот „Пропаганда на Сорос експресно пренесена од СДСМ и од опозициските медиуми“)

 

Еве една медиумска содржина која може да послужи како идеална студија на случај за новинарска манипулација.

Текстот што го рецензираме реагира на поддршката на медиумите на една прес-конференција на главната опозициска партија, која објави резултати од годишното истражување на Институт „Като“ од Вашингтон, САД (The World Misery Index 2014). Тие резултати соопштуваат дека Република Македонија е 12. најмизерна земја на светот. На прво место е Венецуела, а потоа следуваат Аргенитина, Сирија, Украина, Иран, Бразил, Сао Томе и Принчипе, Србија, Jамајка, Јужна Африка и Судан.

Прочитај повеќе

FireShot-Screen-Capture-075-Бедно-Опозицијата-го-направи-Хашим-Тачи-демократ-crop-resize

 

Рецензираме текст кој без многу размислување на прво место ги ставил теснопартиските инетреси на владејачката партија во обид да ѝ наштети на опозицијата, не водејќи сметка дека притоа може да ѝ нанесе сериозна штета на државата и да ги наруши доборсоседските односи со Косово, кои, баш во време на објавување на текстот, од страна на вицепремиерот на Косово и министер за надворешни работи, Хашим Тачи, но и од премиерот на Македонија, Никола Груевски, се оценети како мошне добри и успешни.

Прочитај повеќе

Прекрасни тикви - заслужено на ТВ Дневник (сосе пилата за нивно сечење). Фото: видео клип скришот
Прекрасни тикви – заслужено на ТВ-дневник (сосе пилата за нивно сечење). Фото: видеоклип скришот

 

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на ТВ „Канал 5“, 28.01.2015, 18.00]

 

Како цените на тиквите, компирот и на морковот, активностите на Владата за можниот циклон и пофалното интервју на министерот за здравство, Никола Тодоров, најдоа место во ТВ-дневникот, додека скандалот со пратеничките патни трошоци и неизвесноста околу исплатата на хонорарите ги немаше никаде.

 

 

Пишува: Оливера Војновска

 

Македонскиот парламент го тресе скандал тежок речиси еден милион евра за исплата на патни трошоци на пратениците. На Македонија (како што информираа дел од медиумите), наводно, ѝ е одземено правото на глас во Генералното собрание при Обединетите нации, бидејќи  имала заостанат долг за плаќање придонеси кон светстката организација од 24.600 долари. Неизвесно е како и кога ќе бидат исплатенини јануарските хонорари, оданочени според новите законски правила. Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) е во генерален штрајк…

Прочитај повеќе

23-0987-09800-098-crop-resize

 

[Рецензија: Опозициските експоненти сами признаваат дека СДСМ има еден куп медиуми и партиски новинари]

 

Наменски спинувано четиво за задоволување нечии „ниски политичко-медиумски“ страсти. Се користи текст објавен на друг портал (нема да навлегуваме во тоа каков и со каков квалитет), кој се зема како главен извор за некаква си „поткрепа“ дека „опозицијата контролира цела низа медиуми“. За ваквото тврдење навистина да биде издржано, сепак, треба многу повеќе од колумна чиј автор, кој, пак, да бидеме искрени, е познат по сензационализам и неретко практикува жолто новинарство, пишува дека за состојбата во земјата виновни се не само опозициските лидери, туку и „опозициските пера“.

Прочитај повеќе

Next Page →