Добро… Зошто?

Објавено во: Рецензии  | Читања

180

Овој напис го има и на: АлбанскиAleksandar Kriva Palanka - 0987-098

 

[Рецензија на објавата: ФОТО: Прочитајте како Александар од Крива Паланка и врати на неверната девојка]

 

Несериозна копирана објава, полна со вулгарности на кои не им е место во новинарски текст, па макар и биле во форма на цитат или, во случајов, фотографија. Разговорот е препишан и преведен на македонски од странски блог, со што Александар од Крива Паланка веројатно не постои или воопшто не разговарал со овие зборови.  Објавата не го одговара клучното прашање кое треба да си го постави секој новинар пред да објави информација – па што? Во овој случај: па што ако двајца полемизирале или се расправале на социјалните мрежи? Со сигурност може да се каже дека не се ни први, ниту, пак, последни. Мора ли да се лаже публиката за собирање кликнувања или гледачи?

ФОТО  Прочитајте како Александар од Крива Паланка и врати на неверната девојка   Сител ТелевизијаРецензија на објавата: ФОТО: Прочитајте како Александар од Крива Паланка и врати на неверната девојка

Датум и време на објавување: 23.1.2015 10:11

Датум на рецензирање: 25.1.2015

Рецензент: Александар Пешев

Ех, од сите можни информации во светов и државава, тука имаме лажна презентација со препис и со превод на текст и, најверојатно, измислени личности…. Едно прашање се поставува на прв поглед на објавата – Зошто? Ако целта на „мејнстрим“ мас-медиумите е да понудат информации кои се релевантни за пошироката популација, останува нејасно зошто дискусија меѓу две лица на социјалните мрежи со моменти на вулгарен израз треба да добие простор на интернет-страница на телевизиски канал со национална концесија.

Од параметрите што се употребуваат за анализа на новинарски објави, тука може само да се забележи спорност кај веродостојноста на објавата. Станува збор за целосна копија. Текстот е преведен од странска интернет-страница за потоа, веројатно со употреба на еден од многуте  симулатори, истата да се „прилагоди“ за нашата публика. Видната несериозност за објавата во медиумски простор, каде доминираат примарно информации за политички и економски теми, не создава основа да се коментира дали тука имаме спин и сл.

Ако се прокопа низ социјалните мрежи, може да се најдат многу вакви инстанци на разговори и не мора да се бара во странство или да се измислуваат идентитети. Зошто токму оваа препишана, преведена и во својата основа лажна информација заслужила медиумски простор и не останала на социјалните мрежи или во таблоид, или блог, не се знае.

Во поглед на содржината, имаме глорификување на непримерен дискурс преку насловот, кој како да ја одобрува пресликаната содржина. Одобрувањето на ваквиот непримерен однос се поддржува во лидот:

„Дечкото изгледа многу пател но и одржа добра лекција на девојката…“

Е, браво! Така треба да се комуницира… Нецензурирани вулгарности немаат место во новинарска објава, со што имаме и кршење на член 15 од кодексот на новинари.

15. Новинарот мора да ја негува културата на говорот и етиката.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВистинитост

нема факти

неточни наводи

неверодостојни наводи

infoVistinitostИзвори на информации

нема евидентирани извори

infoVistinitostСодржајност

infoVistinitostПристрасност

лажни информации

не аплиактивно

infoVistinitostКоментирање

има коментаторски елементи

infoVistinitostПлагијат

целосна копија

ненаведен автор

infoVistinitostКвалитет на насловот

дезинформира

некреативен

сензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФотографија

има

соодветна

манипулира

селективно наведен автор (извор)

infoVistinitostГовор на омраза

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУреден за веб

средно читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Коментари

Коментарите ќе бидат модерирани според правилата за коментирање и нема да се толерираат навреди, клевети или говор на омраза.

Одговори