FireShot-Capture-soros-povtorno-crop-resize

 

[Рецензија: Сорос повторно ја фалсификува вистината]

 

Тешко е да се каже што попрво не е во ред со овој текст: тргнувајќи од насловот кој дезинформира, преку изнесените невистинити факти во него, манипулирањето со оние факти кои се општо познати, навредите и квалификациите упатени на погрешна адреса, погрешната илустрација. Грешките се аматерски, текстот е неструктуриран, стилот неновинарски, а патем и нелекториран, па она што останува на крајот e тешко сварлив пропаганден памфлет со провладина политичка конотација, на кого не би требало да му се најде место помеѓу новинарски творби.

Прочитај повеќе

http___vecer.mk_makedonija_makedonij-crop-resize

 

[Рецензија: Македонија и Франција покажуваат интерес за продлабочување на економската соработка]

 

Основиот проблем со овој материјал е што нема посочено извор за информациите кои ѝ се соопштуват на јавноста. А, таа, секако, има право да знае од каде потекнуваат. Прочитај повеќе

FireShot-Screen-Capture-152-МИА-www_mia_mk_mk_Inside_RenderSingleNews_288_132697466-crop-resize

 

[Рецензија: Карамарко: Изнесување тајни податоци од службите е нецивилизиран потег]

 

Коректен почеток, ужасен крај. Ова накусо е сумарната оценка за четивото кое го имаме в рака. Недвојбено, има наменски карактер, кој не е исклучиво врзан со потребите на пошироката публика, туку и со оние на потесен круг политичари од владејачката постава. Ако некој рече дека ваквата квалификација е преостра, мојата позиција ќе ја аргументирам со последниот пасус од конкретниот текст. Таму имаме класичен коментар, политички обоен, партиски застранет, што му дава сосема поинаков шмек на овој напис. Прочитај повеќе

483444_10151205491761129_243276900_n
Д-р Игор Трајковски, основач и директор на Time.mk. Фото: Мартин Ивановски

 

За некоја веб-страницата да биде агрегирана на „Тајм.мк“, таа треба активно да работи минимум три месеци. Во моментот на аплицирање треба да достави извештаи од „Гугл аналитикс“ (Google Analytics ) за последните три месеци, а во последниот месец веб-страницата треба да има минимум 100.000 посети или во просек 3.000 посети дневно.

 

Пишува: Владо Ѓорчев

 

Прочитај повеќе

stejt-department-09876-0980-crop-resize

 

[Рецензија: Стејт Департментот ги посочи слабостите, Владата најави решавање со планот реформи потребни за интеграцијата во ЕУ]

 

Еден од поновите феномени на македонското новинарство е споменувањето на настан или документ, ама со негова брза транзиција во друга сфера, со што комплетно ќе се спречи суштинското осветлување на настанот (објавување на документ или акт), а, по можност, дури ќе се впрегне во одредена пропагандна шема. При тоа, не е битно што таквата работа изгледа неостварливо или, да речеме, е целосно спротивна на основни принципи на информирањето.
Прочитај повеќе

Next Page →