Овој напис го има и на: Албански

[Рецензија: Поранешниот македонски министер за надворешни работи фатен во „мат“ со неговата секретарка]

 

Уште една рецензија на напис што нема ниту еден извор, ниту еден доказ. Овој текст го валка името на пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски, без ниеден конкретен доказ за тоа за што го обвинува.

Ish ministri i jashtëm maqedonas kapet ‘mat’ me sekretaren e tij   Iliria News AgencyЛинк до оригиналниот напис: Пораненшниот македонски министер за надворешни работи фатен во „мат„ со неговата секретарка

Време на објавување: 19/09/2015

Датум на рецензија: 21/09/2015

Рецензент: Бењаним Арифи

„Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ и поранешен министер за надворешни работи, Антонио Милошовски, фатен во љубовна вркса со неговата секретарка“, вели авторот.

Ова информација ризикува да добие тужба за клевета и за нарушување на угледот, што е предвидено со член 6 од Законот за граѓанската одговорност за клевета и навреда.

Згора на тоа, информацијата е преземена од друг портал и е пласирана како таква без да се размисли за проверка на истата. Професионалниот новинар првично би побарал начин за да ја потврди информацијата, а дури потоа би го напишал текстот, но без да наведе детали кои би можеле да се сметаат за коментари или озборувања, бидејќи новинарството не се занимава со озборувања кои некому може да му ја загрозат фамилијарната хармонија.

Колку и да имаме можност како новинари да пишуваме и да зборуваме за луѓето што имаат јавни функции, секогаш треба да се разграничи тоа што може и што не може да се напише, да се размисли трипати и да се провери трипати, а потоа да се објави нешто што засегнува директно некоја личност.

Повредата на приватноста, како на јавните така и на приватните личности, има законски и етички реперкусии, но, пред сè, ваквите непроверени написи не се дел од професионалното новинарство.

 

(Од Сервисот за проверка на факти во медиумите на албански јазик)

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВистинитост

нема факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИзвори на информации

има евидентирани извори

неофицијални, анонимни

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСодржајност

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПристрасност

не може да се утврди

не може да се утврди

не може да се утврди

не аплиактивно

infoVistinitostКоментирање

издвоено од фактите

infoVistinitostПлагијат

целосна копија

наведен извор без линк

infoVistinitostКвалитет на насловот

креативен

сензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФотографија

нема

соодветна

ни манипулира ни информира – ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГовор на омраза

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУреден за веб

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски уреден

неповрзан со тагови

Коментари

Коментарите ќе бидат модерирани според правилата за коментирање и нема да се толерираат навреди, клевети или говор на омраза.

Одговори