СДСМ потврдија дека немаат визија туку работат-crop-resized

 

[Рецензија: СДСМ потврдија дека немаат визија туку работат копи-пејст само за провизија!]

 

Најавата на СДСМ дека ќе држи Програмски конгрес во првата половина од декември, за текстот кој е предмет на рецензија, означи повод за бесповоден напад. Програмите на партиите не се многу присутни во јавноста, а тие треба да бидат дел од секојдневието на било која активна организација која сака да се бави со политика. Да не заборавиме, најчест напад на владејачката партија кон СДСМ е дека таа е „партија без програма“. Овој пат „кога решила“ да прави програма таа е обвинета за копи/пејст. Со основ?
Прочитај повеќе

Овој напис го има и на: Албански

[Рецензија: Политизиран празник, Музејот на Азбуката подели пенкала со боите на ДУИ]

 

Националните активности и празници сè уште се од голем интерес за албанската јавност. Истовремено, поврзувањето на овие настани со политиката во време на длабока политичка криза, побудува двоен интерес. Но, тоа не треба да се злоупотреби од новинарите за да направат сензацинални вести кои немаат тежина.
Прочитај повеќе

Инфографик од официјалната страница на ИРИ

 

Ништо не се промени во медиумското покривање ниту на најновата анкета на ИРИ. Медиумите не само што не ја искористија дадената можност да добијат првично обработени податоци, кои понатаму можат да ги анализираат, да ги вкрстуваат, да ги ставаат во контекст на други сознанија или, пак, да ги понудат на експерти за добивање стручно мислење, туку прифатија улога на партиски гласноговорници.

 

Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права
Прочитај повеќе

Докторка од Германија ја открива страшната вистина за мигрантите Република Online-crop-resize

 

[Рецензија: Докторка од Германија ја открива страшната вистина за мигрантите]

 

Текстот кој е предмет на оваа рецензија, а е предлог на наш читател, не ги исполнува основните новинарски стандарди. Содржината на писмото, кое е пренесено во текстот, пак, е ксенофобична и поттикнува говор на омраза.
Прочитај повеќе

Овој напис го има и на: Албански

[Рецензија: Полицијата малтретираше неколку членови на семејствата на Кумановската група]

 

Поплаките кои што ги добива новинарот од неговите соговорници, треба да ги прецизира за веста да одразува доверливост. Непроверувањето на изјавите и обвинувањата доведува до неточна вест. Истовремено, обвинетата страна има право на изјаснување и во случај да биде игнорирана, новинарот испаѓа едностран.
Прочитај повеќе

Next Page →