Дали Катица Јанева е „Чадорот“ на Заев и Верушевски_ I_ - http___republika.mk_

[Рецензија: Дали Катица Јанева е „Чадорот“ на Заев и Верушевски?]

 

Текстот што го рецензираме може да биде пример за студија на случај, односно за еден феномен особено присутен во последните години во македонската новинарска практика – подгреани медиумски содржини, односно манџи.
Прочитај повеќе

Овој напис го има и на: Албански[Рецензија: „Соработникот на Тачи се плаши од Мијалков”]

Толкувањата не се дел од професионализмот во новинарството.Во моментот кога новинарот си дава за право да протолкува една одредена изјава, тој излегува вон рамките на навинарската професија.
Прочитај повеќе

Од денеска ново големо поевтинување на_ - http___press24.mk_od-deneska-novo- 11

[Рецензија:Од денеска ново големо поевтинување на бензините – литар гориво за 30 денари]

 

Сензационален наслов за сензационална манипулација. Како тоа бензините во Македонија поевтинија до 30 денари за литар?! Цената на нафтените деривати се намали, ама не на спектакуларните половина евро за еден литар!
Прочитај повеќе

ПРЕСВРТНИЦА_ Турција призна дека намер_ - http___faktor.mk_2015_12_23_presvr 11

[Рецензија:  ПРЕСВРТНИЦА: Турција призна дека намерно го соборила рускиот авионот]

 

Текстот што е предмет на оваа рецензија е по предлог на наш читател, кој прашува: „А каде е пресвртницата“.
Прочитај повеќе

 

Фото: CBEAS, 2011
Фото: CBEAS, 2011

 

Иако етиката е нераздвоен дел од новинарската професија, сепак таа своето модерно нормативно вообличување го добива во втората половина, поточно во 80-тите години на 19 век, кога и новинарството добива полноважечки статус на професија и тоа во САД, откако со медиумите почнуваат да владеат првите медиумски магнати –  родоначалниците на „жолтиот печат“ – Џозеф Пулицер и Вилијам Рендолф Херст. Што мислите, зошто е тоа така?

 

Пишува: д-р Дејан Доневвонреден професор по етика во новинарството и етика во медиумите
Прочитај повеќе

Next Page →