Potemkin-so-pogled-na-Skopj
Принцот Григориј Потемкин и неговиот поглед на Скопје 2014. Фото: Википедија/скриншот

 

Демократските капацитети на поранешниот премиер не се истите како оние на Република Македонија и на еден сериозен дел од граѓаните на Македонија кои ја бојат Шарената револуција. Неосновано е да се тврди дека Македонија не може да биде модерна демократска и граѓанска држава

Пишува: Зоран Бојаровски
Прочитај повеќе

Доказ.Мк Бугарски ФОКУС ја потресе вл_ - http___www.dokaz.mk_bugarski-fokus

[Рецензија: Бугарски Фокус ја потресе Владата – пола од министрите и Груевски со бугарски пасош]

 

Прашањето за тоа колку стари и нови министри и воопшто политичари на ВМРО ДПМНЕ имаат бугарски пасоши се влече низ страниците на нашите весници, како и темите за НЛО или непознатото водно чудовиште во заливот кај црквата Свети Наум на Охридското езеро. Ако денес нема тема или  вест со која ќе се предизвика внимание кај читателите, се вади од фиока нешто што е веќе објавувано, што сигурно предивикува реакција, ама мора да се смета на кусата меморија на консументите. Оваа е таква вест.
Прочитај повеќе

Марина беј (Сингапур), Титаник музеј (Белфаст). Метеоролошки центар (Мериленд, САД) и најпознатата плажа на светот Копакабана (Рио де Женеиро, САД) - сите се ресултат на јавно-приватно партнерство. Фото: flickr
Марина беј (Сингапур), Титаник музеј (Белфаст). Метеоролошки центар (Мериленд, САД) и најпознатата плажа на светот Копакабана (Рио де Женеиро, САД) – сите се целосно или делумно резултат на јавно-приватно партнерство. Фото: flickr

 

 

Новинарите повеќе не се само собирачи на вести, туку од нив се очекува да истражуваат, да бидат критични кон светот во кој живеат, но и проактивни – да ја придвижуваат јавната дебата за теми од општ интерес, т.е. да бидат и чувари на демократските вредности, но и будното око на јавноста, како и да бидат „свиркачи“, но и поставувачи на агенди, а сето заедно известувајќи за она што се случува  објективно и независно.

 

Пишува: д-р Дејан Доневвонреден професор по етика во новинарството и етика во медиумите
Прочитај повеќе

Платеничката револуција го покажа вис_ - http___kurir.mk_makedonija_vesti_p

[Рецензија: Платеничката револуција го покажа вистинското лице: Застана зад лидерот аболиран за криминал од 8 милиони евра украдени од државата]

 

„Боење“ ама со партиско-политички тон. Овој медиумски производ е продолжение на серијалот, што се обидува „Шарената револуција“ по секоја цена да ја врами во домашниот дневен политики дискурс – власт наспроти опозиција. Притоа се користат, од новинарска гледна точка, недозволени средства.
Прочитај повеќе

 

Изградиле, па ќе уништуваат_ Заев, Шеќеринска, новопе_ - http___republika.mk_

[Рецензија: Изградиле, па ќе уништуваат: Заев, Шеќеринска, новопечениот милионер Шилегов и платениците на Соорос и денеска се изживуваа со боја]

 

Овој текст е коментаторски и е полн со квалификации и неиздржани обвинувања кои имаат за цел да ја нападнат Шарената револуција, а особено некои функционери од СДСМ и граѓански активисти кои ги поддржуваат протестите.
Прочитај повеќе

Next Page →