telegraf

[Рецензија: СЕКСИ КИАРА: Дали ќе рече некој дека таа е мајка? (ФОТО)]

 

Текстот што е предмет на оваа рецензија има бомбастичен наслов, а истиот, всушност, е бомбастична ступидност. Имено, написот е дискриминирачки и одредува некакви си стереотипи за тоа како изгледаат жените кои родиле деца.
Прочитај повеќе

 независно кој прв почна да ја расплетува чувствителната приказна, срамно е што притоа многумина во медиумите заборавија на болката на детето. Фото: Принтскрин http://www.historymatters.group.shef.ac.uk

 

И независно кој прв почна да ја расплетува чувствителната приказна, срамно е што притоа многумина во медиумите заборавија на болката на детето. Што, се разбира,  е неодговорно и недозволиво за етички исправното новинарство.

 

 

Пишува: Владо Ѓорчев
Прочитај повеќе

Лажи и додека пружаш рака! Фото: Гугл
Лажи и додека пружаш рака! Фото: Гугл

 

„Страста за демократијата денес е потрага за тоа како да се открие ставот на секој човек и на секој народ како целост, како да се реализира волјата на луѓето, како да се следи патот на нивната внатрешна сила и ориентација, како да се најдат решенија за светот да се направи еднаков за сите. Станува збор за остварување на визии и на реалноста на еден добар човечки свет, на којшто демократијата ќе му е вистински внатрешен дејствен механизам. Тоа значи дека кај демократијата не станува збор само за нејзините политички димензии и форми, дека демократијата не е само механизам на политичко одлучување, туку и начин на живеење, специфична култура“ (Етика на културата, Кирил Темков, 2009, Дом на културата, Кавадарци).

 

Пишува: д-р Дејан Доневвонреден професор по етика во новинарството и етика во медиумите
Прочитај повеќе

iNFOMAX.mk_

[Рецензија:СЕМЕЈСТВОТО ГРУЕВСКИ НА ПРОШЕТКА: Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ со сопругата и ќерќичките на прошетка во Св.Наум!]

Пред нас имаме објава со јасно изразени елементи на политичка пристарсност и таа е целосно ставена во функција на промоција на поранешниот премиер и лидер на владејачката партија, Никола Груевски. На прошетката на семејството Груевски ѝ е дадена толкава важност што е направена фотосторија. Иако, голем знак прашалник е дали прошетката на поранешниот премиер со сопругата и со двете ќерки, воопшто може да биде  информација  значајна за јавноста. За да не бидеме престоги,  „настанот“, евентуално, би можел да се регистрира со една куса фото-фест. Но, никако не заслужува да се пласира фотосесија искобинирана со воспевачка содржина:

Прочитај повеќе

maktel 1

 [Рецензија: Грујовата пудлица го попуши… Стан во Менхетен на продажба, криза кај спознорушите во САД]

Текстот што е предмет на оваа рецензија е недоличен и користи навредлив речник, кој се граничи со примитивизам, што е спротивно на професионалните новинарски и етички норми.
Прочитај повеќе

Next Page →