Чуден редослед - „Трезор“ на крај дополнет со несодржајни информации. Фото: скриншот
Чуден редослед – „Трезор“ на крај дополнет со несодржајни информации. Фото: скриншот

 

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на „Алфа“ во 17.30 часот на 28 септември 2016 година]

Прочитај повеќе

Овој напис го има и на: Албански

fireshot-capture-59-reis-sulejman-rexhepi-bashke-me-hoxhal_-http___www-tetovasot-com_2016_09_r

 

Напис: Реис Сулејман Реџепи заедно со оџите „кине“ месо

Прочитај повеќе

 

kurir-za-janeva-vo-sojo

[Рецензија: Совет на обвинители: Катица Јанева е непрофесионална и неука]

 

Еден текст мора да биде целосен и точен! Тоа е основно правило на новинарството, кое во овој текст е прекршено. Еве, во што: Кога се зборува за еден човек или кога тој зборува, а не истакнува дека ставот е од името на институцијата во која работи, станува збор за негов личен став. А овој напис ги меша личниот со ставот на една институција.
Прочитај повеќе

zurnal

[Рецензија: ЌЕ ИМА ЖЕШКА ЕСЕН: „Чадорот“ ги активираше корисните идиоти – започнува второ полувреме!]

 

Текстот што е предмет на оваа рецензија, всушност, е едно четиво полно со навреди и со недолични зборови кое има цел да ги омаловажи специјалната обвинителка Катица Јанева и други личности, критичари на власта, кои тука се претставуваат како дел од некакво „подземје“. Написот прави обид сите тие да ги поврзе со опозицискиот СДСМ и на тој начин да ја диксредитира оваа партија.
Прочитај повеќе

dvojnite-arshini-na-zaev-ja-demaskiraa_-http___kurir-mk_makedonija_vesti_d

[Рецензија: Двојните аршини на Заев ја демаскираа кампањата на СДСМ и СЈО за изборите]

 

Едно од најголемите прекршувања во известувањето за изборните процеси е непочитување на основните стандарди за објективно, непристрасно и точно информирање. Токму вакво, нагласено тенденциозно известување имаме во текстот што е предмет на рецензија. Во непотпишаниот напис во форма на коментар-анализа, нема аргументи што би ја докажале вистинитоста на она што се тврди, а „изјавите“ на експертите на кои се повикува ги нема никаде во текстот.
Прочитај повеќе

Next Page →