Овој напис го има и на: Албански

info

 

[Рецензија: КАТИЦА ВО ГРЦИЈА ЗА ДЕНОТ НА ВМРО: Кате Јанева на прошетка во Грција си го разбиструва умот и размислува кој внук следен да го вработи!]

Текстот што е предмет на оваа рецензија е конструиран врз шпекулации и во него се тврди дека специјалната јавна обвинителка, Катица Јанева, за празникот, по повод 23 Октомври, била на прошетка во Грција. Станува збор за едностран, коментаторски и тенденциозен напис, кој ни малку не ги исполнува основните стандарди во новинарството.
Прочитај повеќе

kurir

[Рецензија: Кавга за место: Платениците на Сорос на листите на СДСМ – членството незадоволно]

 

Текст базиран на шпекулации, текст со квалификации, текст со задача што наликува на нарачка…. Имаме напис што се занимава со внатрепартиски процеси, ама без да извади ниту еден внатрепартиски извор. Прочитај повеќе

http___kurir-mk_makedonija_vesti_u

 [Рецензија:Уште еден демант за небулозното интервју на Чомовски со Богоевски и лагите искажани на Телма (ФОТО)]

 

Една од првите работи што се учат во новинарската практика е дека и „немам што да изјавам“ е – изјава! Од друга страна, пак, изјави, искази на јавни личности, политичари и на припадници на други јавни професии, без оглед колку и да се штури и неодредени, невистинити, груби, се вистинско богатство бидејќи јавно искажаниот збор е еден од темелите на кои треба да се потпира вистинитата информација, како основа на објективно и професионално новинарство.
Прочитај повеќе

Развлекување на вистината - 15.000 луѓе во сала со 8.000 седишта и 7.000 луѓе на марш со автобуси од цела Македонија. Фото: скриншот/википедија
Развлекување на вистината – 15.000 луѓе во сала со 8.000 седишта и 7.000 луѓе на марш со автобуси од цела Македонија. Фото: скриншот/Википедија

 

 

Известувањето за јавните собири од секаков карактер мора да биде сеопфатна слика за реалноста на терен, но истовремено новинарот мора да се труди да ги утврди главните пораки од говорниците, пренесувајќи ги јасно, концизно и илустративно, и да изнесе најкоректна проценка за присутност, колку што тоа е можно

 

Пишува: Влатко Стојановски
Прочитај повеќе

Овој напис го има и на: Албански

fireshot-capture-95-za-dva-meseci-kje-legnat-8-500-denari-n_-http___press24-mk_za-dva-meseci-kj

 

[Рецензија: За два месеци ќе легнат 8.500 денари на сметката на секој вработен во Македонија]

Проблемот со овој текст е најмногу во насловот. Немајќи што да ѝ понудат на јавноста во самата содржина на новинарскиот производ, новинарите често знаат да се обидат да го привлечат читателот со насловот, што е своевидна измама, бидејќи во самиот текст нема потврда на кажаното. Тоа, пак, е целосно непрофесионален и неетички однос во новинарството.
Прочитај повеќе

Next Page →