puls-24

[Рецензија: Убедливо водство на ВМРО-ДПМНЕ пред СДСМ дури и според анкетата на Телма]

 

Злоупотреба на бројки од анкета за партиски цели, притоа силно потпирајќи се на етнички компоненти. Тоа ни се „продава“ во ова четиво кое преку игра на проценти сака да пласира тези кои, за жал, кумуваат со реториката на владејачката партија во оваа предизборна кампања – за некакво си велепредавство на опозицијата. Селективно и строго наменски се пренесуваат само одредени делови од опсежното истражување, заради прептоставувам, нечии преференци. Прочитај повеќе

Овој напис го има и на: Албански

fireshot-capture-145-useini-i-pdsh-se-ia-prish-hesapet-bdi_-http___ina-online-net_useini-i-pds

 

Напис: Усеини од ДПА и го расипа есапот на ДУИ во Делогожди

Адвокатот Адриан Усеини кој ќе се трка за ДПА во петтата изборна единица, уште од неговиот прв говор, ја нагласи гордоста за неговото потекло и место на раѓање Делогожди, придобивајќи ја симпатијата на неговите соселани, кои долго време очекувале еден кандидат за пратеник од нивното село. Прочитај повеќе

Овој напис го има и на: Албански

fireshot-capture-144-salla-boris-trajkovski-e-vogel-per-_-http___www-tetovasot-com_2016_11_s

 

Напис: Салата „Борис Трајковски“ мала за големата ДУИ

Демократската Унија за Интеграција е готова за започнување на Промотивната Конвенција.

Салата „Борис Трајковски” во Скопје е мала за активистите и поддржувачите на ДУИ.

Промотивната Конвенција на ДУИ ќе се одржи во салата Борис Трајковски во Скопје, известува ТетоваСот.

На конвенцијата на ДУИ ќе се промовираат кандидатите за пратеници од 7 изборни единици.

Прочитај повеќе

Интернет и документи - најдобрите пријатели на истражувачкиот новинар. Фото: гугл
Интернет и документи – најдобрите пријатели на истражувачкиот новинар. Фото: гугл

 

За разлика од известувањето, кое главно значи пренесување на информации кои ги дале институции, партии, како и реакциите во однос на нив, истражувачкото новинарство претпочита новинарите да навлезат зад она што го виделе и што го слушнале, да дојдат до повеќе факти и откријат нешто ново што не било познато дотогаш за јавноста, со цел разоткривање на незаконски постапки на поединци и на институции

 

Пишува: Влатко Стојановски
Прочитај повеќе

Овој напис го има и на: Албански

43691653-media-interview-microphone-stock-photo

 

Проверка на фактите на местото на настанот или кај директно засегнатите лица во веста, е правило без кое нема професионално новинарство. За жал, бројни се примерите од скојдневиетo, каде гледаме дека новинарите и редакциите не го применуваат овој професионален стандард

 

Пишува: Фатлуме Дервиши Прочитај повеќе

Next Page →