Лажна монета од 2 евра. Фото: Европски Парламент, 2010
Лажна монета од 2 евра. Фото: Европски Парламент, 2010

 

Информациите за некаков износ од 20 милиони евра, кој странските донатори наводно го потрошиле за финансирање на медиуми и медиумски активности и тоа само лани, покрај тоа што е комплетно неточен, е и крајно манипулативен

 

Пишува: Владимир Петрески
Прочитај повеќе

Судски чекан. Фото: orangesparrow, 2011
Судски чекан. Фото: orangesparrow, 2011

„Специјалниот јавен обвинител е дел од системот на јавното обвинителство. Тој е, во крајна линија, одговорен пред Собранието, односно пред граѓаните од кои и го влече својот суверенитет. Процедурално не е направено ништо што излегува надвор од можностите кои ги дава Законот за јавното обвинителство. (…) Сè што не е забрането со законот е дозволено, што значи и формирање на внатрешни структури со цел адресирање на актуелни специфични проблеми. Само еден затворен ум кој размислува во системот на социјализмот во кој, се што не е дозволено со закон е забането, може да види проблем во еден ваков институт“, вели проф. Мирјана Најчевска

 

Пишува: Александар Писарев
Прочитај повеќе

Сензационализмот заеднички... Фото: скриншот. Колаж: СПФМ
Сензационализмот заеднички… Фото: скриншот. Колаж: СПФМ

Една вест неодамна ги преплави медиумите во Република Македонија, со главно идентичен наслов и содржина, при што некои јавно објавуваат (признаваат) дека ја презеле од друг медиум, некои не.  „Голата учителка од Куманово си дала отказ – Не сакала да ги повлече објавените провокативни фотографии!” Внимавајте: Објавено во 09:55 на 06 ноември, 2015, а прочитано, заклучно со 12. 11. 2015 во 15.03 ч. – 30.961, што е показ дека сензационалистичкото новинарство дава „резултати“.

 

Пишува: Гоце Ристовски, магистер по културологија
Прочитај повеќе

Протест против законот за цензура организиран од Ајде! во Скопје, 7.10.2015. Фото: Ванчо Џамбаски (CC BY-NC-SA).

 

Медиумите можеа, а не поставија поголем број прашања во врска со донесувањето на Законот за заштита на приватноста.

 

Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права
Прочитај повеќе

Час по медиумска писменост во средно училиште - Brooklyn Tech High School. Фото: The Lamp, April 2010
Час по медиумска писменост во средно училиште – Brooklyn Tech High School. Фото: The Lamp, April 2010

 

За демократскиот развој на една не толку тазе транзициска земја, покрај прогресијата во економскиот, политичкиот, културниот, социјалниот… развој, потребен е и напредок во медиумската сфера кој треба да прикаже зошто државата секогаш треба да биде во заднина, односно зошто тој модел на размислување за отворено, слободно и демкратско општество, кој ја сместува државата во позадина, настојувајќи да се разбере како апсолутно место на моќта, владеењето и влијанието преку фаворизирањето на идејата за самоодговорно граѓанско општество е од пресудно значење.

 

Пишува: д-р Дејан Доневвонреден професор по етика во новинарството и етика во медиумите
Прочитај повеќе

Next Page →