spiral-550x226
Tirani di Social Media dan Spiral Kebisuan by Hilman Fajrian

 

Според теорија на спиралата на молкот, малцинството кое застапува одреден став кој не е општо прифатен од општеството, не зборува за тоа заради страв од изолација, репресија, или други последици. Интензитетот на спиралата на молкот е условен дирекно од степенот на демократија и економски развој на една земја.

 

Пишува: Зоран Бојаровски
Прочитај повеќе

9494677089_744571a7b8_k
Варијација на тема: 1984 (две минути омраза). Фото: David Blackwell

 

Ако мислевме дека Орвеловиот роман „1984“ се случува во некој фиктивен, неможен, алегориски свет, сфаќаме дека се работи за систем кој мошне успешно се развива и негува во Република Македонија. Преуредувањето на медиумите треба да биде направено за конечно да нѐ ни се повторува минатото

 

Пишува: Александар ШОЉАКОВСКИ
Прочитај повеќе

Поглед кон здравството - има ли некој проблем со гледањето.
Здравство – има ли некој проблем со очите? Фото: Pixabay

 

Реформи во здравството, а болни деца не можат да добијат пари за операција во странство. Анкети кои покажуваат големо задоволство на граѓаните од здравствениот систем само недела-две пред пукањето во Клиничкиот центар во кое беше повреден лекар на Клиниката за дигестивна хирургија. Како со овие контрадикторни и спротивставени трендови и информации се справуваат медиумите?

 

Пишува: Сеад Ризвановиќ
Прочитај повеќе

3D-White-Circle-Graphics-wide-dpl-circleplus-kolaz
Дел од „Тестаментот“ на ДПЛ. Фото: скриншот/колаж

 

Тестаменталното портфолио на Драган Павловиќ Латас е засега единственото што треба да биде контрапункт на дипломатскиот тестамент за земјава што ни го прочитаа претставниците на меѓународната заедница

 

Пишува: Љубомир Костовски
Прочитај повеќе

Јавното обвинителство на РМ - дали одовде протекуваат документи? Фото: skyscrapercity, 2012
Јавното обвинителство на РМ – дали одовде протекoа документите? Фото: skyscrapercity, 2012

 

Додека во светот новинарите се оние кои „копаат“ по службени документи за да откријат како работи државата и дали ги почитува законите, овде кај нас власта сама им дава службени документи на медиумите и тоа со наредби да се објават и назнаки каков напад да извршат врз лицата засегнати од таквите документи.

Пишува: Љубомир Костовски
Прочитај повеќе

Next Page →