Во Македонија никој не дистрибуира весници со камиони. Пик ап автомобили се сосема доволни. Фото: longtrekhome, 2009
Во Македонија никој не дистрибуира весници со камиони. Пик ап автомобили се сосема доволни. Фото: longtrekhome, 2009

 

Според странски, главно релевантни извори, севкупниот тираж на дневните весници кај нас  секогаш бил околу 50.000 примероци. Ова бројка никогаш не се смени иако денес е веројатно помала. Таа бројка нѐ сведува на најдолното место во Европа во однос на весници и број на жители. Во Македонија воопшто малку се чита, а таа тенденција се засилува

 

Пишува: Александар ШОЉАКОВСКИ
Прочитај повеќе

Микрофонот секогаш подготвен. Колаж: СПФМ
Микрофонот секогаш подготвен. Колаж: СПФМ

 

Дел од новинарите денес се сведуваат само на „носачи на кабли“, бидејќи тие нивни вечерни визури за ефикасноста на власта на неколкуте телевизии не трпат ниту креатива, ниту љубопитност и немаат потреба од некакво знаење кај известувачот. Дури, како помош, видовме во втората половина на септември, премиерот им помага на придружниците – мегафони со тоа што дел од „тонската техника“ ја носи самиот.

 

Пишува: Љубомир Костовски
Прочитај повеќе

 

Слобода. Фото: pixabay.com
Слобода. Фото: pixabay.com

Проблемот настанува тогаш кога државата и претставниците на државниот апарат сметаат дека треба да го определуваат степенот на слободата како што се определува висината на тревата што треба да се кастри.

 

Пишува: Зоран Бојаровски
Прочитај повеќе

Овој напис го има и на: Албански

Од протестите на Студентскиот пленум. Фото: FOSIM, 17.11.2014
Од протестите на „Студентски пленум“. Фото: FOSIM, 17.11.2014

 

„Родителите не размислуваат баш за иднината на своите деца на долг рок, затоа ние мислиме“, Никола Груевски, одговор на пратеничко прашање во македонското Собрание.

 

Пишува: Сеад Ризвановиќ
Прочитај повеќе

 

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

 

Кои елементи треба да се земат предвид во актуелнава фаза на разрешување на политичката криза во Македонија, кога станува збор за медиумите

 

Пишува: Сашо Орданоски
Прочитај повеќе

← Previous PageNext Page →