remote-control-932273_1280
Фото: pixabay

 

Во пакетот измени на Изборниот законик, кои политичките лидери ги договорија со Договорот од Пржино, добар дел од нив се однесуваат и на медиумите.

 

Пишува: Александар Георгиев, адвокат
Прочитај повеќе

eu-mkd_g
Фото: Мета

 

Обидите за ограничување на медиумското известување на теми од јавен интерес се загрижувачки. Ова е првата забелешка за медиумите во извештајот на Европската комисија за напредокот на Македонија, кога во парафразирани форми се повторува во повеќе поглавја нотирано во документот. Комисијата ги забележува на притисоци врз новинари и смртни закани и ги издвојува најгледаните национални телевизии како провладини корисници на најмногу народни пари потрошени за владино рекламирање.  За дел од овие констатации, таканаречените бомби на опозицијата се користат како своевиден извор на информации кои ја потврдуваат загриженоста на Брисел.

 

Пишува: Александар ПЕШЕВ
Прочитај повеќе

Фотографиите на МИА од Клиничкиот центар на 9 ноември 2015. Протестот го нема никаде.
Фотографиите на веб сајтот на МИА од Клиничкиот центар на 9 ноември 2015. Протестот го нема никаде.

 

Агенцијата МИА даде голем придонес во прикривање на настаните во Клинички центар на 9 ноември – во вестите оттаму не се споменува зборот оставка, ниту протестот на лекарите и инсистирањето министерот Тодоров да понесе одговорност, како услов луѓето во бели мантили да се вратат на работа, како и масовното враќање на пациентите од кругот на Центарот. А Агенцијата имаше дури 11 наслови поврзани со ова место каде имаше многу динамични собитија

 

Пишува: Љубомир Костовски
Прочитај повеќе

vasko eftov
Ефтов: Немам никаков проблем околу изборот на темите. Сега засега. За понатаму ќе видиме. Фото: лична колекција

 

За мене и сега како и пред пет години Јосип Броз Тито е најголем политичар од овие простори, Тодор Александров е Бугарин, а не Македонец, Никола Груевски води лоша политика. Што е сменето? Само една работа – на чело на опозицијата дојде Зоран Заев и во две години успеа цивилизациски да девастира сè она што македонската левица значеше низ историјата.

 

Пишува: Владо Ѓорчев
Прочитај повеќе

Удри по новите министри уште непочнати со работа. Фото: скриншот
Што со коментари, што со прес конференции: новите министри на удар. Фото: скриншот

 

[Критички осврт врз ТВ дневникот на Канал 5 на 8.11.2015 година во 18.00 часот]

 

Првите три вести претставуваа напади врз новите министри и заменици министри во Владата, предложени од СДСМ, следеше некомплетен прилог за загадувањето на воздухот во Скопје, за потоа да се почне со фалби на економската политика на Владата.

 

Пишува: Владо Ѓорчев
Прочитај повеќе

← Previous PageNext Page →