11232015-Telegraf-Vangja-crop-resize

[Рецензија: Пророштвото се исполнува: Баба Ванѓа предвиде дека Путин ќе владее со светот?]

 

Оваа медиумска содржина исполнува само две функции: атрактивност (во овој случај, повеќе – сензационализам) и читаност. Кога овие две функции би се оставрувале со професионални новинарски стандарди – па дури и да станува збор за сензационализам, не би било ништо спорно. Но, ако тоа се прави со манипулација, тогаш сме далеку од професионалните и етички журналистички стандарди.
Прочитај повеќе

Овој напис го има и на: Албански

[Рецензија: Гинеколошката ординација во Шуто Оризари ќе работи три пати неделно]

Прочитај повеќе

Груевски на почеток, соборениот руски авион може да почека. Фото: скриншот
Груевски на почеток, соборениот руски авион може да почека. Фото: скриншот

 

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на „Канал 5“ во 18 часот на 24.11.2015 година]

 

Соборениот руски авион, посетата на премиерот Груевски на Кина, мигрантската криза и времето, беа во фокусот на овој ТВ Дневник. Тој беше релативно сиромашен со информации и изостави неколку важни вести од земјава.

 

Пишува: Ана Анастасовска
Прочитај повеќе

FireShot-Screen-Capture-129-Грција-во-паника-netpress_com_mk_gr-crop-resize

 

[Рецензија:Грција во паника поради обезбедувањето на границата – бегалците се насочуваат само кон Македонија]

 

Во опширен текст, без потпис на авторот, пренесен на две страни, а поврзан е со бегалската и со мигрантската криза, нема ни збор за состојбата на луѓето покрај границата, за положбата во која се наоѓаат илјадници мажи, жени деца, кои лежат на железничка пруга, одбиваат храна и хуманитарна помош. Затоа во него има многу навреди, дискредитации, стигматизација, сатанизација, ксенофобија…
Прочитај повеќе

Социјалните-мрежи-го-избраа-најчудното-соопштение-од-СДСМ-crop-resize

 

[Рецензија: Социјалните мрежи го избраа најчудното соопштение од СДСМ]

 

Веќе навикнавме по интернет порталите да читаме секакви работи кои се пласираат како новинарски текстови, а имаат за цел само да соберат што е можно повеќе кликови и со тоа да ја кренат читаноста на сајтот на кој се објавени. Таков е примерот и со овој текст, кој не е вест, туку е тенденциозен и политички мотивиран напис.
Прочитај повеќе

← Previous PageNext Page →